Helpt een e-sigaret bij het stoppen met roken? Lees het hier! - Autest
Menu Sluiten

Helpt een e-sigaret bij het stoppen met roken? Lees het hier!

Stoppen met roken is één van de beste dingen die je voor jezelf kunt doen. Meer dan 30% van de sterfgevallen door hartaandoeningen, sterft als gevolg van roken of passief roken. Hoe eerder je stopt met roken, hoe meer kans je lichaam heeft om schade te herstellen. Roken schaadt namelijk bijna elk orgaan in je lichaam, waaronder ook je hart. Van e-sigaretten wordt vaak gezegd dat deze het stoppen met roken vergemakkelijken. Maar is dit echt waar? In dit artikel lees je hoe veilig het roken van e-sigaretten is en of het je werkelijk kan helpen om te stoppen met roken, zodat je zelf kan overwegen of een e-sigaret kopen de juiste keuze is voor jou.

Minder schadelijk, maar niet veilig

Wanneer je een e-sigaret rookt, adem je een aerosol in die bestaat uit nicotine, smaakstoffen en andere chemicaliën. Deze chemicaliën zijn uiteraard giftig, maar de traditionele sigaret bevat veel grotere aantallen gifstoffen dan de elektronische sigaret. De aerosol van de elektronische sigaret is daarom minder schadelijk dan de rook van gewone tabaksproducten.

Vapen kan echter een direct gevaar vormen wanneer mensen hun elektronische sigaret proberen aan te passen of deze vullen met een aangepaste e-liquid van de zwarte markt. Hiermee wordt bijvoorbeeld het toevoegen van THC-bevattende producten bedoeld. Er zijn gevallen bekend van longletsel en sterfgevallen als gevolg van toevoegingen die niet door de fabrikant worden aangeraden. Daarbij kunnen beschadigde batterij zorgen voor brand en explosies.

Slecht voor hart en longen

Ook in sommige e-sigaretten zit nicotine. Nicotine is een verslavende en giftige stof welke je bloeddruk en adrenaline verhoogt. Dit verhoogt vervolgens je hartslag en kan het risico op een hartaanval vergroten. Het is mogelijk om een e-liquid te kiezen met een lager nicotinegehalte of helemaal geen nicotine. Op deze manier zou je stap voor stap je nicotineverslaving kunnen afbouwen. Sommige e-sigaretten bevatten een smaakstof genaamd diacetyl. Diacetyl kan ernstige longziekte veroorzaken.

Weinig bekend over de gevolgen op de lange termijn

Wees je er van bewust dat e-sigaretten een hoop chemicaliën bevatten waarvan we niet weten welk effect deze hebben op de gezondheid op de lange termijn. Jonge volwassenen die vapen kunnen hersenbeschadiging oplopen door het gebruik van nicotine. In de aerosol van een elektronische sigaret zitten zware metalen als nikkel, tin en lood. Deze metalen staan bekend als kankerverwekkende stoffen.

Helpt de e-sigaret om te stoppen met roken?

Al kan een elektronische sigaret voor sommigen helpen om hun nicotineverslaving af te bouwen, niet alle mensen die overstappen op e-sigaretten zullen stoppen met roken. Sommige mensen die het als hulpmiddel wilden gebruiken om te stoppen met roken, zijn uiteindelijk zowel traditionele als e-sigaretten blijven roken. Wie volledig wil stoppen met roken en denkt aan een e-sigaret kopen, kan beter gewoon in één keer helemaal stoppen omdat ook vapen slecht is voor je gezondheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *